MENÜ
Hannah Montana /
Mindörökké Hannah Montana (Hannah Montana /
Hannah Montana Forever)
250px
Műfaj Tini szitkom
Családi, gyerek sorozat

Alkotó(k) Michael Poryes
Rich Correll
Barry OBrien
Rendező(k) Fred Savage
Főszereplő(k) Miley Cyrus
Emily Osment
Mitchel Musso
Jason Earles
Moises Arias (2. évadtól)
Billy Ray Cyrus
Romi Dames (4. évadtól)
Főcím "The Best of Both Worlds", Miley Cyrus előadásában
Főcímzeneszerző Matthew Gerrard
Robbie Nevil

Formátum 480i (SDTV; 1-3. évad), 720p
(HDTV; 4. évad)
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv Angol
Évadok száma 4
Epizódok száma 101 (Rendezett)
Gyártás
Vágó(k) Leo Papin
Operatőr(ök) Michael Franks
Játékidő 30 perc
Forgalmazó Its a Laugh Productions
Michael Poryes Productions
Sugárzás
Eredeti csatorna Disney Channel
Magyar csatorna Disney Channel
Eredeti sugárzás 2006. március 24. – 2011 tavasza
Státusz Visszatérőben
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
TV.com-összefoglaló
PORT.hu-adatlap

A Hannah Montana egy sorozat a Disney Channel-en. Egy kettős életet élő 14 éves lányról szól, aki nappal egy átlagos tinilány, Miley Stewart, este pedig egy híres popénekesnő, Hannah Montana. Ezt a titkot pedig csak ő, az apja - Robby Ray Stewart-, a testvére - Jackson-, és két legjobb barátja - Lilly és Oliver - tudja.

Szereplők és színészek [szerkesztés]

SzereplőSzínészMagyar hangja a sorozatbanMagyar hangja a filmben
Miley Ray Stewart / Hannah Montana Miley Ray Cyrus Bogdányi Titanilla Csifó Dorina
Lillian (Lilly) Truscott / Lola Luftnagle Emily Osment Győrfi Anna Kardos Eszter
Oliver Oscar Oken / Mike Stanley Mitchel Musso Baradlay Viktor  
Jackson Rod Stewart Jason Earles Előd Botond Heisz Krisztián
Rico Suave Moises Arias Penke Bence,Timon Barnabás Czető Ádám
Robby Ray Stewart Billy Ray Cyrus Holl Nándor Csík Csaba Krisztián
Susan Stewart Brooke Shields   Nem szerepelt
Ruthie Ray Stewart (a sorozatban) Vicky Lawrence Bessenyei Emma Nem szerepelt
Ruby nagyi (a filmben) Margo Martindale Nem szerepelt Molnár Piroska
Dolly Poppins Dolly Parton   Nem szerepelt
Earl Stewart David Koechner   Nem szerepelt
Bobby Ray Stewart Billy Ray Cyrus Holl Nándor Nem szerepelt
Luann Stewart Miley Ray Cyrus Bogdányi Titanilla Nem szerepelt
Roxy Frances Callier Némedi Mária Nem szerepelt
Jake Ryan Cody Linley Moser Károly Nem szerepelt
Lucas Sterling Knight   Nem szerepelt
Amber Addison Shanica Knowles   Nem szerepelt
Ashley Dewitt Anna Maria Perez de Tagle Dögei Éva Nem szerepelt
Traci Van Horn Romi Dames   Nem szerepelt
Mikayla Selena Gomez Molnár Ilona Nem szerepelt
Mack Terry Rhoads   Nem szerepelt
Mickey Leigh Allyn Baker   Nem szerepelt
Cooper Andre Kinney Szalay Csongor Nem szerepelt
Albert Dontzig Peter Allen Vogt Csuja Imre Nem szerepelt
Patty Dontzig Savannah Stehlin   Nem szerepelt

Külső hivatkozások [szerkesztés]

 

 

 

 

 

A palota ékköve (대장금 Dae Jang-geum) 2003-ból származó tv-sorozat, amit a dél-koreai MBC TV (Munhwa Broadcasting Corporation) csatorna készíttetett.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Fogadtatás [szerkesztés]

A palota ékköve világszerte nagy sikert aratott, sőt elindította a „koreai kulturális hullámot”, amely a 2000-es évek elején tetőzött Ázsiában.
Magyarországon 2008. március 10-től volt először látható a Magyar Televízió műsorán. Ekkor még délelőtti műsoridőben vetítették, amikor nagyon kevesen néznek televíziót, de mivel ebben a műsoridőben nagy sikert ért el, a Magyar Televízió többször is megismételte már mindkét csatornáján, egyre magasabb nézettségi időben. 2008. augusztus 25-től, majd 2010 január 4-től március 19-ig a sorozat ismétlésére került sor. A palota ékköve Magyarországon is nagy sikert aratott. Amióta hazánkban is bemutatták, rengeteg fórumoldal szól róla.

Történet [szerkesztés]

A főszereplők

A történet egy valós személy életét ábrázolja, melyet a Choson dinasztia krónikái is említenek. Ő volt az első női orvos Koreában, aki a királyt kezelte.

A történet Koreában játszódik Seongjong [kiejtve: Szongdzsong] király, Yeonsan-gun [Jonszan] király (1494-1506) és Jungjong [Dzsungdzsong] (1506-1544) király uralkodása alatt. A történet kezdetén Yun királynét, Seonjong király második feleségét, a későbbi Yeonsan-gun király édesanyját a király parancsára a katonák megmérgezték. A merénylet után egy katonatiszt, Seo Cheon-soo [Szó Csonszó], aki részt vett a tett elkövetésében, hazafelé tartva balesetet szenvedett. Egy remete megmentette az életét, majd egy jóslatot mondott neki, mely szerint az életét három nő fogja meghatározni: az egyiknek a halálát okozza, bár nem akarattal, a másiknak megmenti az életét, és a harmadik a vesztét okozza, azonban sok ember életét megmenti. Majd csak később derül ki, hogy az első nő Yun királyné, a második nő Myeong-yi [Mjongi], Jang-geum édesanyja, és a harmadik nő maga Jang-geum [Dzsangüm] lesz. Az incidens okozta lelki gyötrelmek arra késztették a katonatisztet, hogy lemondjon pozíciójáról. Myeong-yi, aki a királyi konyhán volt udvarhölgytanonc, tanúja volt az anyakirálynő elleni összeesküvésnek (melyben Choi [Csve] udvarhölgy is részt vett), majd jelentette a történteket. Ezért hamis vádakat hoztak fel ellene, de a király nem büntette meg. Az udvarhölgyek viszont nem tűrték el azt, hogy nem kapott büntetést, ezért titokban, törvényellenes módon, belső titkos szokásaik szerint büntették meg: mérget itattak vele. Han udvarhölgy, Myeong-yi legjobb barátnője azonban készített egy ellenmérget, és titokban, a merénylethez használt vízbe keverve itatta meg vele, így gyengítve a méreg hatását. A magára hagyott haldokló lányra a már visszavonult katonatiszt talált rá, megmentve életét. Összeházasodtak, és titokban éltek egy távoli faluban kislányukkal Seo Jang-geummel, mint alacsony származású emberek.

1504-ben Yeonsan-gun király elrendelt egy kiterjedt nyomozást édesanyja gyilkosai ellen. Seo-t is megtalálták és letartóztatták, miután Jang-geum kifecsegte az igazságot, miszerint édesapja nem alacsony származású ember, hanem a királyi palotában volt katonatiszt. Jang-geum és édesanyja elmenekültek, azonban Myeong-yi-t halálosan megsebesítették üldözőik. Halála előtti utolsó kívánsága az volt, hogy Jang-geum felnőve legyen a királyi konyha első udvarhölgye és írja le édesanyja történetét az első udvarhölgyek könyvébe.

Yeonsan-gun király igazságtalan uralkodásának következményeként, féltestvére Jungjong vette át a hatalmat. Jungjong király uralkodásának idején Jang-geumnek sikerült bejutnia a királyi palotába és tanuló lett a királyi konyhán. Bátorságának, tehetségének, kíváncsiságának, melegszívűségének és határozottságának köszönhetően segít Han udvarhölgynek, aki édesanyja legjobb barátnője volt (ez csak később derül majd ki), hogy a királyi konyha első udvarhölgye lehessen. Számos megpróbáltatáson kellett keresztülmennie, mivel okosságával, ügyességével kitűnt a többi tanuló közül. Jang-geum tovább folytatta a főzést azzal a hivatástudattal, hogy a főzés célja nem más, mint egészséget és boldogságot jelentsen annak, aki elfogyasztja. Choi udvarhölgy azonban ismét összeesküvést szervezett unokahúga, Geum-yeong [Gümjong] és nagybátyja, Choi Pan-sul [Csve Panszul], illetve magas rangú tisztviselők segítségével, hogy megőrizzék a Choi család monopolhelyzetét a királyi konyha ellátásában. Erőfeszítéseik eredményeképpen koholt vádak alapján száműzték az udvarból Han udvarhölgyet és Jang-geum-öt Jeju [Csedzsu] szigetére, mint rabszolgákat. Úton Jeju-ra a vallatástól és a kínzástól kimerült Han udvarhölgy meghalt.

Min Jeung-ho-nak még a palotában tetszett meg Jang-geum, és királyi testőr pozícióját feladva követte Jang-geum-öt Jeju-ra, ahol egyre közelebb kerültek egymáshoz. Jang-geum Jeju szigetén találkozott Jang-deok-kal [Dzsangdok], aki szintén rabszolga volt, de orvosi tudása miatt nagy tiszteletben volt része a sziget lakói között. Jang-geum szökési próbálkozásai után Jang-deok tanítani kezdte a gyógyításra. Természete kezdetben sértette Jang-geum-öt, azonban belátta, hogy az életben maradása érdekében bánik így vele. Jang-geum Jang-deok-tól tudta meg, hogy képesítést szerzett nővérként visszajuthat a királyi palotába, hogy megbosszulhassa édesanyja és Han udvarhölgy ellen elkövetett tetteket. Jang-deok irányítása, tanítása mellett kitanulta az orvoslást, majd kemény munkával és kitartással elvégezte a nővérképző iskolát. Ahhoz, hogy gyógyíthasson és jó orvos lehessen, meg kellett szabadulnia a Choi család elleni gyűlölete érzésétől. Miután tisztázta magában érzéseit és hivatását, visszatérhetett a palotába.

Jang-geum visszatérve a palotába szemtől szembe került Geum-yeong-gal, aki közben a királyi konyha első udvarhölgye lett, és Choi udvarhölggyel, aki a királyi titkárság vezetője lett. Choi udvarhölgy ismét összeesküvést szőtt, hogy megszabaduljanak Jang-geum-től. Közben Jang-geum és Min Jeung-ho kapcsolata tovább erősödött. Mialatt Jang-geum Jeju szigetén rabszolgaként élt, legjobb barátnője, aki először Jang-geummal volt udvarhölgy, Yeon-saeng [Jonszeng] a király negyedik ágyasa, majd felesége lett.

Jang-geum kitartásának és tehetségének köszönhetően a legjobb orvos lett a palotában. Sikerült helyes diagnózist felállítania a királyné betegségével kapcsolatban, miszerint halva született ikermagzatai voltak, és megmentette az életét. Majd meggyőzte az anyakirálynét, hogy kezeltesse magát, és kiderítette a király krónikus betegségének okát. Rájött, hogy a király betegségének okát a Behcet-kór okozza és meggyógyította. Sorozatos kihallgatások következtek, és kiderült a Choi udvarhölgy és családja által szőtt összeesküvés, illetve a múltban elkövetett tetteik, melynek következményeként a Choi családot és szövetségeseiket elítélték és megfosztották rangjaiktól. Később elnyerte a királyné háláját, miután meggyógyította a herceget a súlyos himlő betegségből.

A király beleszeretett Jang-geum-be, azonban mégsem tette meg ágyasává, mivel megértette, hogy Jang-geum a hivatásának, a gyógyításnak szentelte az életét. A teljesítménye elismeréseként, és hogy maga mellett tudhassa, kinevezte őt személyes orvosának, és a Nagy Jang-geum címet adományozta neki, ami megfelel a harmadik fokozatnak a 9 fokozatú ranglétrán.

A király döntése nagy felháborodást okozott a tudósok és miniszterek körében, ugyanis történelmükben a nőket lenézték, így nők sohasem kaphattak magasrangú posztot. Jang-geum vonakodva, de elfogadta a kinevezést, ezzel beírta magát Korea történelmébe. Min Jeung-ho-t, aki hűségesen támogatta Jang-geum királyi orvossá nevezését, megvádolták és száműzték. Jang-geum és Min Jeung-ho útjai elváltak.

A király egészsége kritikusan megromlott és Jang-geum nem sokat tehetett érte, annak ellenére sem, hogy széleskörűen ismerte a király állapotát és gondosan ápolta. Nem használt már sem akupunktúra, sem gyógyszer. Utolsó megoldásként egy egyszerű műtétet javasolt. A miniszterek megrémültek az eljárás hallatán, melyet addig senki sem végzett. Bár a király hitt és bízott Jang-geum-ben, félt attól, hogy ha a beavatkozás esetleg nem sikerülne, Jang-geum-öt biztosan halálra ítélnék. Egyre rosszabbodó egészsége miatt a király tudta, hogy nem sok ideje van hátra, azonban sokkal jobban aggódott Jang-geum sorsa miatt. Hogy megvédje őt, a király Jang-geum tiltakozása ellenére elvitette őt a palotából, és utolsó kívánsága volt, hogy Min Jeung-ho-val hagyják el az országot. Összeházasodtak, és nyolc éven át éltek bujkálva, titokban, mivel a király halálát követően az ellenségeik keresték őket. Jang-geum folytatta a gyógyítást, bármerre is jártak, közben kislányuk is lett.

Végül nyolc év után Jang-geum és Min Jeung-ho visszatérhettek a palotába. Annak ellenére, hogy mindketten elítéltek voltak, a hatalmat gyakorló özvegy királyné visszaadta eredeti rangjukat, mivel kedvelte Jang geum-öt, mikor még orvos volt a palotában. A király halálát követően a második feleségétől származó trónörökös, Injong király egy évig uralkodott, majd betegségben meghalt, így a harmadik feleségétől származó herceg lett a király, azonban fiatal kora ellenére a hatalmat a királyné gyakorolta. Jang-geum tapasztalta, hogy a barátai mind magas rangot kaptak a palotában, és minden sokkal békésebb, mint azelőtt volt. Jang-geum és Min Jeung-ho a szomorú emlékek és a nép gyógyításának vágya miatt úgy döntöttek, hogy elköltöznek. A történet végén Jang-geum sikeresen végrehajtotta Korea történelmében elsőnek számító császármetszést, megmentve a gyermek és az anya életét.

Szereplők [szerkesztés]

SzínészSzerepMagyar hang
1.sor: koreai latin átírás
2.sor: koreai hangul írás
3.sor: magyar átírás
magyar kiejtéssel
a szinkron alapján
Lee Yeong-ae Seo Jang-geum
서장금
Szó Dzsanggüm
Sokféle, gyakran változó
beosztással és titulussal
Gubás Gabi
Ji Jin-hi
지진희
Dzsi Dzsinhi
Min Jeong-ho
민정호
Min Dzsonghó
Dzsanggum udvarlója,
majd férje
Dányi Krisztián
Yang Mi-gyeong
양미경
Jang Mikjong
Han Baek-yeong
한백영
Han Bekjong
Han udvarhölgy Fehér Anna
Yeo Un-gye
여운계
Jo Ungje
Jeong Mal-kkeum
정말금
Dzsong Malkum
Dzsong udvarhölgy Pálos Zsuzsa
Bak Eun-hye
박은혜
Pak Unhje
I Yeon-saeng
이연생
I (Lee) Jonszeng
Lee Jonszeng,
Dzsanggüm legjobb barátnője
Vadász Bea
Gim So-i
김소이
Kim Szoi
Min Mi-geum
민미금
Min Migum
Min udvarhölgy Wégner Judit
Choe Ja-hye
최자혜
Csve Dzsahje
Chang-i
창이
Csang
udvarhölgy, mindig valami
finomságot majszol
Mánya Zsófi
Gyeon Mi-ri
견미리
Kjon Miri
Choe Seong-geum
최성금
Csve Szonggüm
Csve udvarhölgy Csondor Kata,
később Huszárik Kata
Hong Ri-na
홍리나
Hong Rina
Choe Geum-yeong
최금영
Csve Gümjong
Csve udvarhölgy unokahúga Bíró Kriszta
I Se-yeong

Lee Szedzsong
Choe Geum-yeong
최금영
Csve Gümjong
Gümjong gyerekkorában  
I Ip-sae
이잎새
I Iphsze
Yun Yeong-ro
윤영로
Jun Jongro
A Csve család szövetségese Dögei Éva
Bak Jeong-su
박정수
Pak Jongszu
Bak Yong-sin
박용신
Pak Jongszin
A királyi titkárság udvarhölgye Málnai Zsuzsa
Jo Gyeong-hwan
조경환
Cso Kjonghvan
O Gyeom-ho
오겸호
O Gjomhó
A (leggonoszabb) miniszter,
az ellátó hivatal vezetője
Dengyel Iván
I Hi-do
이희도
I Hido
Choe Pan-sul
최판술
(Csve) Cshö Phanszul
Csve Phanszul
kereskedőház tulajdonosa,
Csve u.h. gonosz bátyja
Botár Endre
Na Seong-gyun
나성균
Na Szonggjun
Yun Mak-gae
윤막개
Jun Makke
kapuőr,
Jongro bácsikája
 
Im Ho
임호
Im Ho
Jung-jong
중종
Csungdzsong
Jüng-jong király Pálmai Szabolcs
Cho Jeong Un

Seo Jang Geum
서장금
Szo Dzsanggum
Dzsanggüm gyerekkorában Pekár Adrienn
Gim Hye-seon
김혜선
Kim Hjeszon
Bak Myeong-i
박명이
Pak Mjongi
Dzsanggüm anyja F. Nagy Erika
Bak Chan-hwan
박찬환
Pak Cshanhvan
Seo Cheon-su
서천수
Szo Cshonszu
Dzsanggüm apja Lux Ádám
Geum Bo-ra
금보라
Kum Bora
Na Ju-daek
나주댁
Na Dzsudek
Dzsanggüm nevelőanyja Szirtes Ági
Im Hyeon-sik
임현식
Im Hjonszik
Gang Deok-gu
강덕구
Kang Dokku
Dzsanggüm nevelőapja,
királyi főszakács
és borkereskedő
Scherer Péter
Gim Yeo-jin
김여진
Kim Jodzsin
Jang-deok
장덕
Csangdok
gyógyító Dzsedzsu szigetéről Hámori Eszter
Han Ji-min
한지민
Han Dzsimin
Sin-bi
신비
Szinbi
Sinbi nővér Kiss Virág
Maeng Sang-hun
맹상훈
Meng Szanghun
Jeong Won-baek
정원백
Csong Vonbek
doktor Csuja Imre
I Se-eun
이세은
I Szeun
Yeol-I
열이
Jori
nővér Soleczki Janka
Park Eun-su
박 은혜 -셔서
Dr. Shin Ik-Phil

királyi orvos Balázsi Gyula
Jeon In-taek
전인택
Cson Inthek
Jeong Yun-su
정윤수
Csong Junszu
Dr. Csong Junszu Madai Gábor

Alapszabály szerint az eredeti átírásban is kötőjel nélkül kell írni a keresztnév szótagjait, de a szabály megengedi a kötőjelet is, így a hangul szótagírás határainak jelölésére hagytam meg a kötőjeleket. Igyekeztem a koreai latin és a magyar konverterekkel átírni a neveket, de azért egy hozzáértőnek át kellene nézni, mert a szinkronizált kiejtés nem mindig egyezik az átírással, különösen a Cshö/Csve család esetében. – Trob vita 2009. október 31., 02:46 (CET)

Nemzetközi megjelenések [szerkesztés]

A dráma nagy sikert aratott egész Ázsiában, olyan helyeken, mint Kína, Tajvan, Hong Kong, Malajzia, Szingapúr, Brunei, Japán, Indonézia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnam. Ezenkívül vetítették Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Svédországban, Oroszországban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Törökországban, Peruban, Egyiptomban, Romániában, Kanadában, Izraelben, Magyarországon és Új-Zélandon.

A Dae Jang Geum először Dél-Koreában volt látható, és a gyártó, az MBC TV vetítette le 2003 szeptember 15-től 2004 március 23-ig, ahol ez volt a legnépszerűbb műsor. Vetítése alatt az átlagos nézők aránya 45,8%, a rekord pedig 57,1% volt. Ez a legmagasabb nézettségű Dél-koreai történelmi dráma.

Az alábbi táblázatban látható, hogy hol, milyen címmel és milyen nyelven vetítették le a sorozatot.

OrszágCsatorna(k)CímFordításNyelv
Dél-Korea MBC Dae Jang-geum 대장금 Nagy Jang-geum koreai
Taivan GTV Da Changjin (大長今 Dà Chángjīn) Nagy Jang-geum mandarin
Hongkong TVB Da Changjin (大長今 Dà Chángjīn) Nagy Jang-geum mandarin
Amerikai Egyesült Államok AZN,
KBFD,
WOCH-CA
Jewel in the Palace A Palota ékköve angol
Kanada Fairchild TV Dae Jang-geum Nagy Jang-geum kanton
Ausztrália TVB Jade Dae Jang-geum Nagy Jang-geum kanton
Kína Hunan TV,
CETV
Da Changjin (大長今 Dà Chángjīn) Nagy Jang-geum mandarin
Japán NHK, TBS The Vow of Palace Court Lady Jang Geum / (宮廷女官チャングムの誓い Kyūtei Nyokan Changumu no Chikai) Jang Geum udvarhölgy fogadalma a palotában japán
Thaiföld Channel 3 แดจังกึม Nagy Jang-geum thai
Indonézia Indosiar Dae Jang Geum Nagy Jang-geum indonéz
Fülöp-szigetek GMA Network Jewel The Palace A Palota Ékköve angol
Irán Channel 2 Jewel The Palace A Palota Ékköve angol
Oroszország DVTRK   orosz
Brunei DRTB2 Jewel In The Palace A palota ékköve angol
Dubai Dubai TV جوهرة القصر A palota ékköve arab
Törökország TRT 1 Saraydaki Mücevher   török
Magyarország MTV A palota ékköve (az angol fordításból adódóan. Eredeti cím: Dae Jang-Geum) A palota ékköve magyar
Peru TV Peru Una Joya en el Palacio A palota ékköve spanyol
Románia TVR 1 Giuvaierul Palatului A palota ékköve román
Costa Rica SINART Una Joya en el Palacio A palota ékköve spanyol
Szerbia   Dragulj u Carskoj Palati A palota ékköve szerb felirat, angol

Hatása a turizmusra [szerkesztés]

A Dae Jang Geum Theme Park kapuja

A palota ékköve c. filmsorozat koreai turisztikai látványosság is egyben, hiszen bemutatja a koreai népviseletet, a koreai ételeket, népszokásokat, a gyönyörű épületeket és a tradícionális gyógyítást.

A Koreai Turisztikai Szervezet sokban támogatta Dae Jang Geum-orientált turizmust. Az MBC TV a koreai kormány segítségével megépítette a Dae Jang Geum Theme Parkot, ami Yangjuban, Gyeonggi tartományban nyílt meg a turisták számárs 2004-ben. A helyszínen sok forgatás történt.

Jegyzetek [szerkesztés]

Fordítás [szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Dae Jang Geum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. A fordítás

 

 

 

 

 

 

 

Szavazás

Mi legyen még az oldalon?
játékok,film,videók
Képek,kvízek,kérdések

Asztali nézet